ECATERINA BANCIU - Itinerarii muzicologice: Mozart, Puccini, Toduţă, Terenyi

ECATERINA BANCIU - Itinerarii muzicologice: Mozart, Puccini, Toduţă, Terenyi
Cod produs: ISBN 978-973-1910-19-2
Disponibilitate: 4
Preţ: 15 LEI
Cant:  
   - SAU -   

 

Volumul conţine cinci studii dedicate unor compozitori cu prilejul unor comemorări sau aniversări. Anul 2006 a stat sub incidenţa geniului lui Mozart, de la naşterea căruia s-au împlinit 250 de ani. Sorţii au căzut pe o lucrare inedită, Concertul de vioară Tribute for Mozart al prestigiosului compozitor clujean Ede Terényi, compus în mod special pentru acest eveniment şi interpretat cu virtuozitate de Alexandru Tomescu, sub bagheta maestrului Horia Andreescu. Rezultatul, un concert fermecător compus de un creator transilvănean în spiritul marelui Mozart.

A doua lucrare, Clarinetul în operele lui Mozart încearcă o apropiere între două lumi mozartiene: opera şi muzica instrumentală, legate de un instrument a cărui carieră începută târziu dar cu evoluţie fulminantă e tributară maestrului vienez. Apropierea de orchestraţia operelor mozartiene a însemnat o revelaţie; inventivitatea şi varietatea timbrală, migala scriiturii instrumentale o desăvârşea pe cea vocală, fiecare operă fiind o entitate bine‑diferenţiată, unde clarinetul, acest tânăr şi proaspăt instrument, respectiv fratele mai mare, clarinetul alto, bassethornul, au primit contextual roluri diferenţiate de acompaniament, suport armonic sau chiar partener egal de dialog cu solistul vocal.

Următoarele două studii au fost concepute cu ocazia sărbătoririi mentorului clasei de compoziţie şi muzicologie clujean, maestrul Sigismund Toduţă. Primul, Antice toduţiene, vizează trei lucrări distincte, aparent, dar subtil legate între ele: Concertul nr. 3 pentru orchestră de coarde „in stile antico” (1974), Stampe vechi (1974) şi Simfonietta „in antico stile” (1977). Al doilea studiu, Creaţia corală de Sigismund Toduţă în primă audiţie clujeană, dedicat compozitorului Sigismund Toduţă şi-a propus, în anul comemorării a 100 de ani de la naşterea lui, o apropiere între creator şi cei mai tineri şi numeroşi interpreţi ai săi: membrii formaţiilor corale. Dacă studiile anterioare au solicitat un mare volum de muncă de cercetare şi analiză, acesta din urmă a părut iniţial imposibil de realizat, întrucât inimoşii dirijori de cor nu îşi notează, de cele mai multe ori, piesele prezentate în primă audiţie, aşa că demersul analitic al lucrărilor anterioare a fost înlocuit cu unul de arhivă.

Dacă Mozart a fost cel mai mare compozitor de operă al secolului al XVIII‑lea, despre Puccini, se poate afirma că a fost cel mai mare creator de operă al secolului XX. Celebrarea celor 150 de ani de la naşterea lui a prilejuit o retrospectivă a existenţei sale controversate şi a eroinelor sale profund umane, reunite într-o muzică sublimă. Cum a reuşit? Acestea sunt Enigmele lui Puccini

 

Ecaterina Banciu

Spune-ţi opinia

Numele tău:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău            Bun

Introduceţi codul din imagine:Editura MediaMusica © 2021